Over mij

Wat kon ik toch hard rennen en werken…

In 2003 was ik klaar met studeren en begon ik aan mijn eerste ‘echte’ baan als architect. Heel veel nieuwe dingen kwamen op me af. Op kantoor werkte iedereen als een gek. Niet alleen omdat het moest maar ook omdat we veel passie hadden voor ons vak. Vrij snel was ik eindverantwoordelijk voor projectteams, intern en extern. We waren parallel met meerdere projecten bezig en de deadlines volgden elkaar in rap tempo op. Soms hadden we werkweken van 80 uur. Mijn relatie deed dit geen goeds, vrienden wisten soms dat ze me weken niet te zien kregen en aan hobby’s kwam ik niet aan toe. Ik voelde me constant opgejaagd en alles behalve happy. Dat ik op een gegeven moment om de haverklap ziek werd doordat mijn immuunsysteem van de stress achteruit ging, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Het was dus duidelijk dat het anders moest, anders zou de stress me nekken. Maar het roer van de ene op de andere dag omgooien was zo makkelijk nog niet. Ik ben daarom op zoek gegaan naar methodes om de stress aan te pakken. Maar dan écht, geen lapmiddelen maar grondig. Omdat ik als ingenieur nogal van de ratio ben, moesten het methodes zijn waarvan het resultaat aan te tonen was. Ik heb hier ontzettend veel baat bij gehad en overdrijf niet als ik zeg dat ik inmiddels heel anders in het leven sta, niet alleen op niveau van stress. Sommige van de methodes gebruik ik nu nog bijna dagelijks, zelfs in meetings zonder dat anderen het doorhebben . Door die grondige aanpak ben ik gelukkig nooit in de burn-out terecht gekomen die in het begin van mijn carrière steeds als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hing.

De stress die ik me zelf heb opgelegd, is er nagenoeg niet meer. De stress van buiten ervaar ik veel minder, en als ik hem wel voel opkomen, ga ik er heel anders mee om. Ik spring iedere ochtend vrolijk en opgewekt uit mijn bed, ook ga ik een drukke en intense werkdag tegemoet. En als ik de laptop ’s avonds dicht doe, kan ik het werk het werk laten. Door anders met stress om te gaan, kon ik doorgroeien naar een managementfunctie in de vastgoedontwikkeling. Inmiddels heb ik sinds een aantal jaren mijn eigen coachingspraktijk waarbij ik klanten ondersteun om ook hun stress aan te pakken.

Je kunt er bijna niet om stress heen – maar jij zit in de driver’s seat als het erom gaat hoe hij jou beïnvloedt

Of het nou de positieve stress is die je beter laat excelleren of de negatieve waarvan je klachten krijgt, één ding is zeker: bij stress wordt één van onze hersenhelften overbelast. Hierdoor beschikken we niet over onze volle hersencapaciteit, immers hebben de hersenhelften verschillende functies. Zo beperkt werkstress bijvoorbeeld niet alleen sociale competenties beperkt maar ook de vaardigheid om het overzicht te bewaren. Twee aspecten die heel essentieel zijn voor je functioneren. Alleen al dit aspect is reden genoeg om aan stress en de ervaring ervan iets te doen.

Soms lijken we te denken dat stress, of wat dan ook, ons zomaar overkomt. Als we heel goed kijken, wordt een behoorlijk gedeelte van de ervaren stress door ons zelf veroorzaakt. Door onder andere de gedachten en overtuigingen die we met ons meedragen. We zijn geen slachtoffers maar kunnen zelf regie nemen over ons eigen leven. Actie in plaats van reactie!

Wat je over mij moet weten

Ik coach merendeels op basis van het onderbewuste van mijn klant en de informatie die het ons geeft. Het onderbewuste zijn de 95% van de ijsberg onder water, die zo veel meer te zeggen hebben dan de 5% van onze bewuste geest. Deze manier van coaching zorgt ervoor dat de aanpak doeltreffend is en effectief tot het gewenste resultaat leidt. Als je met een probleem al je halve leven bent rondgelopen, wil je immers niet de andere helft van je leven ermee bezig zijn om hiervan af te komen.

Wat is typisch voor mij?

Ik ben ervan overtuigd dat mijn persoonlijkheid alleen maar sterker wordt door elke tegenslag die ik ervaar. Dit maakt het voor mij mogelijk om ook lastige tijden goed te doorstaan.

Als ik niet eraan toe kom om te bewegen, wordt ik chagrijnig. Dat is één van de weinige dingen waardoor ik slecht gehumeurd wordt, vandaar dat ik alles eraan doe om het niet zo ver te laten komen. Uitwaaien aan zee is hiervoor het ultieme middel. Bewegen en hoofd leeg laten lopen tegelijkertijd, heerlijk!

Ik doe aan Intermittent Fasting, vasten met tussenpozen, en barst daarom van de energie. Ik ben een enthousiaste aanhanger van deze manier van mind & body hacking en zit hierdoor beter in mijn vel en presteer beter.

Was ik vroeger soms een feestbeest, nu is mijn slaap me heilig. Soms lig ik al om half tien op bed om nog heel even in één van mijn vele boeken te lezen, voordat mijn luikjes van zelf dicht vallen.

Als ik iets heb aangepast aan de Nederlandse cultuur, dan is het mijn directheid. Ik ben recht voor z’n raap en het is daarom een hele uitdaging om een keertje een opmerking door te slikken als die al op mijn tong ligt.

Ik ga met een glimlach door het leven. Niet alleen omdat ik veel van lachen houd, maar ook omdat het leven naar mijn mening veel makkelijker te behappen is met met een gezonde portie humor en positivisme.

Ook van het harde rennen en werken?

En denk je nu “Dit zou nog eens de coach kunnen zijn die ook mij zou kunnen helpen om iets aan mijn stress te doen!”, vraag dan een gratis strategie-gesprek aan via onderstaande button. Ik kom binnen 48 uur bij je terug. 

Twijfels of het bij jou ook zo erg is?

En denk je nu “Laat me eerst eens even zien of mijn stress überhaupt zo erg is”, vraag dan een gratis medisch beproefde stressmeting van 3 minuten aan via onderstaande button. Ik kom binnen 48 uur bij je terug.