Met een pen in je mond...

In de jaren 1980 werd onderzoek gedaan naar mensen die grappige films keken, met of zonder een pen in de mond. Volgens het resultaat zouden de kijkers met een glimlach op het gezicht – want dat is waarvoor de pen uiteindelijk zorgde – de films als veel grappiger ervaren dan zonder.

Uiteindelijk kwam er niet te lang geleden ophef over deze studies. Net als bij veel andere onderzoeken ook. Dat ze fout waren, dat de onderzoeker de boel had belazerd. Terwijl het fenomeen door veel wetenschappers was geciteerd en ook door veel psychologen en therapeuten was gebezigd, viel iedereen de wetenschapper af. Zelfs alledaagse kranten wisten hiervan news te maken.

Inmiddels weten we ook dat wetenschappers per definitie niet ‘objectief’ kunnen zijn in onderzoeken omdat puur het denken en de verwachtingen over uitkomsten het resultaat beïnvloeden. Of het nou fake onderzoeken waren of ‘verkeerde verwachtingen’– belangrijker is het te melden dat er desondanks heel veel voordelen van glimlachen aangetoond zijn en die we bovendien ook zelf kunnen opmerken.

Uiteindelijk is het zelfs nog niet eens belangrijk of de glimlach echt of fake is. Wel gaat het erover wat een glimlach los kan maken, zowel binnen ons zelf op lichamelijk vlak als ook bij een ander en de sociale interactie.

Voordeel 1:

Uit onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt dat lachen het stressniveau verlaagt en de slaap verbetert. Tijdens het lachen verminderen de hersenen de productie van cortisol en adrenaline, allebei stresshormonen.

Voordeel 2:

Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat we gelukkiger worden van lachen. 90 seconden zorgen ervoor dat endorfine, dopamine en serotonine worden aangemaakt, gelukshormonen.

Voordeel 3:

Van endorfine wordt zelfs gezegd dat het pijnstillend werkt. Misschien een keertje de moeite om in plaats van een paracetamolletje slikken bij hoofdpijn even eerst aan de slappe lach te gaan?

Voordeel 4:

Glimlachen zorgt voor betere humeur en emoties. Bovendien is het besmettelijk. Grote kans dat je omgeving ook naar jou begint te glimlachen, of dit nu in de supermarkt is of op het werk.

Voordeel 5:

Meer lachen zorgt ervoor dat het brein beter met zuurstof verzorgd wordt. Niet alleen denken maar ook het geheugen wordt hierdoor bevorderd. Door veel en hard lachen wordt zuurstof beter opgenomen.

Voordeel 6:

Lachen is goed voor je hart. Studies hebben aangetoond dat lachen de bloedvaten wijder maakt. Zo wordt de bloedsomloop beter en gaat de kans op hart- en vaatziekten terug.

Voordeel 7:

Door lachen kijk je positiever tegen problemen aan. Onze lichaamshouding beïnvloedt ons denken en onze emoties. Met een glimlach op je gezicht is het vrij lastig om tegelijkertijd sombere gedachten te hebben. En zo kijk je ook tegen eventuele uitdagingen positiever aan.

Genoeg voordelen dus en de moeite om dagelijks zo veel als mogelijk te lachen en glimlachen. Maar zo makkelijk is dit nog niet. Vooral niet in tijden dat we weinig onder mensen zijn zoals in tijden waarin we nu leven.

Collega’s zien we meestal via een beeldscherm. Direct oogcontact is er dan niet omdat we op het scherm kijken in plaats van in de camera. En als we wel in de camera kijken, zien we de collega’s niet. Als we boodschappen doen, dragen we maskers. Vaak nemen we daarom nog niet eens de moeite om te glimlachen.

Hoe doen we het dan wel, meer lachen en glimlachen, om zo van de voordelen te profiteren?

Optie 1:

Een yellow sticky op je beeldscherm plakken met een smiley daarop als geheugensteuntje.

Optie 2:

Misschien heb je een grappige mok die je elke keer dat je een slokje neemt, laat glimlachen?

Optie 3:

Hij klinkt belachelijk maar werkt: zet een herinnering in je telefoon die een aantal keren per dag af gaat.

Optie 4:

Lees eens weer een grappig boek of kijk een comedy op televisie.

Optie 5:

Experimenteer eens in de supermarkt door naar mensen te glimlachen. Je zult zien, de lichaamssignalen worden alsnog gelezen – ook met masker. Echter is het hierbij belangrijk dat het geen fake glimlach is. Het grote verschil is namelijk dat bij een eerlijk gemeende glimlach ook de ogen meedoen, bij een fake niet. Vandaar dat we soms ook het gevoel hebben dat een glimlach opgezet is – ons onderbewuste kan de lichaamstaal van een ander lezen.

Optie 6:

Zet in de ochtend de intentie om veel te glimlachen. De handleiding voor het zetten van een intentie geef ik je binnenkort – stay tuned. Helaas een cliffhanger, I know.

A smile is contageous –

so go forth and contaminate as many people as you can!