fbpx

De stress met al die goede voornemens

Het is al bijna weer zo ver. Het jaar nadert in rap tempo zijn eind en we trekken de balans over 2020. Vaak smeden we dan ook plannen en stellen we doelen voor het nieuwe jaar. Maar wat hebben goede voornemens dan met stress te maken?

Heel simpel. Het stellen van doelen, en daar horen goede voornemens bij, is meestal spannend. Doelen stellen doen we met dingen die voor ons ertoe doen, die we graag willen bereiken, om wat voor een reden dan ook. En meestal hebben deze doelen niet alleen een betekenis voor ons maar moeten we een inspanning leveren zodat we die daadwerkelijk bereiken.

Vaak focussen we na het formuleren van een doel alleen nog op het doel an sich, het grote geheel, maar niet op de stapjes die nodig zijn om er te komen. Hierdoor kan een doel zo groots lijken dat we denken het haast niet te kunnen bereiken. Wat een stress en druk die we ons zelf hierdoor kunnen opleggen. Soms geven we dan alweer na de eerste paar weken op – of sterker nog, beginnen er zelfs niet eens aan.

Doelen kunnen vrij uiteenlopend zijn

Voor de één is het bijvoorbeeld meer bewegen of gezonder eten, twee van de meest populaire voornemens. Voor de ander is het meer geld verdienen, en weer voor een ander om iets aan zijn stressniveau te doen. Om doelen te bereiken, zijn er een aantal technieken die het makkelijker maken om de eindstreep daadwerkelijk te halen.

 

Elke dag 1% progressie

Zoals al gezegd, vaak zien we alleen maar het grote doel en verwachten dan ook nog dat we met kleine inspanning en binnen no time daar komen. Maar als je nou elke dag een kleine aanpassing of verbetering van 1% bereikt – waar sta je dan over 100 dagen? Precies – en wat zijn 100 dagen dan? Niets.

1% verandering is zo klein en overzichtelijk dat ons lichaam en geest nog niet eens in de weerstand schieten omdat ze geen zin hebben in verandering. Zelfs als je niet elke dag 1% opschaalt maar dit over 3 dagen uitsmeert, dan nog heb je je doel binnen één jaar bereikt.

 

Denk in milestones

Ook het denken in milestones kan iets met de perceptie van het doel doen. Als ik het grote doel ken – wat zijn dan de stappen die me daar naartoe brengen? En wat is de volgordelijkheid en de prioriteit van die stappen? Van het grote doel een aantal kleinere doelen maken, brengt het bereiken van het doel dichterbij en maakt het behapbarder.

Belangrijk hierbij is dat ook deze milestones niet overweldigend zijn. Dat we verwachten die te kunnen meesteren. Als er alsnog een milestone te groot is of lijkt, voeg hier nog een extra milestone aan toe. Door het aanbrengen van milestones op weg naar het grote doel kan ook gaandeweg gecheckt worden of de planning naar schema verloopt of bijgesteld moet worden.

Vergeet ook niet de successen, het bereiken van een milestone, gaandeweg te vieren! Dit houdt jou en ook je onderbewuste gemotiveerd.

 

Focus op het resultaat

Soms verliezen we ons ook in de to-do-lijstjes. En alsof het voeren van to-do-lijstjes niet al genoeg is, waar we dan niet alleen de doelen maar ook de dagelijkse to-do’s met elkaar mengen, beheren we die vaak nog in ons hoofd. Het kan niet anders dan dat we ons hierin verliezen… en dat we hiervan overweldigd worden. Onderdeel van mijn nieuw programma is dus ook het beter leren plannen – één van de belangrijke dingen om stress te verminderen.

Hierbij alvast een paar tips voor beter plannen:

  1. Zet de to-do’s op papier.
  2. Groepeer deze to-do’s naar categorieën, zodat ze behapbarder worden
  3. Prioriteer de to-do’s: vaak behaal je met 20% van de to-do’s 80% van het resultaat/doel; Hoezo dan de hele lijst afwerken?

 

Last but not least: het waarom van onze doelen

Vaak verwaarlozen we bij het formuleren en vervolgen van doelen het daadwerkelijke resultaat. Terwijl we dit, en vooral als we het bijvoorbeeld door visualisatie ons dagelijks voor ogen houden, als de grootste motivator kunnen inzetten.

Zo is voor de één het resultaat van meer bewegen of gezonder eten 5 kilo minder op de weegschaal, voor de ander is het langer en gezonder leven en voor weer een ander is het meer energie hebben. Hetzelfde geldt ook voor meer geld verdienen. Voor de één betekent dit twee keer in plaats van één keer per jaar op vakantie, voor de ander financiële onafhankelijkheid en voor de derde een gevoel van zekerheid. Verminderen van stress kan zijn voor meer vrije tijd, voor een betere gezondheid of voor meer rust en tevredenheid.

Wat zijn de drijfveren waarom je je doel wilt behalen? Maak het zo concreet mogelijk en tegelijkertijd ook zo dat je naar het resultaat snakt. Dat het iets voor je betekent, je raakt.

Als je bijvoorbeeld meer geld wilt verdienen en je twee keer per jaar op vakantie kunt gaan, wat levert dit dan op? Meer tijd voor jou en/of jouw gezin? Meer van de wereld zien? Meer ontspanning en dus ook weer energie voor je werk? En hoe ziet dit dan allemaal eruit? Als je vaker, sommigen doen dit dagelijks, bij dit beeld stil staat en het ook daadwerkelijk voor ogen haalt alsof je het al bereikt hebt, dan kan dit als een enorme boost werken.

Hoezo? Jouw brein en lichaam kunnen geen onderscheid maken tussen dat wat is en dat wat je je inbeeldt.

 

Mogen je doelen voor 2021 waar worden!