Over mij

Wat kon ik toch hard rennen en werken…

 

Ik neem je mee naar het jaar 2003. Ik was net afgestudeerd als architect en was met mijn portfolio onder mijn arm werk gaan zoeken. Ik had acht jonge en ambitieuze bureaus op het oog waar ik graag op de koffie wilde om mij voor te stellen. Dit is me ook gelukt – immers was iedereen verrast door mijn manier van simpelweg voor de deur te staan en aan te bellen.

De toenmalige recessie zorgde ervoor dat ik uiteindelijk alleen bij één bureau terecht kon. Een bureau wat internationaal werkte en hierdoor weinig last ervan had wat economisch in eigen land gebeurde. Het was leuk en uitdagend werk en tegelijkertijd waren er te weinig medewerkers om al het werk binnen te halen en te verzetten. Je voelt hem al aankomen. Geen van ons draaide acht uur op een dag. Immers was ons creatieve werk ook onze passie en waren we gedreven en ambitieus. En het werk moest uiteindelijk gedaan worden, toch?

Het kantoor groeide snel en hierdoor ook de verantwoordelijkheden. Ik klom op en stuurde teams aan, intern en extern. En ja, het waren nog steeds gekke uren die je draaide. Dat was inmiddels ook de kantoorcultuur. Probeer dat eens terug te draaien en op je strepen te staan als iedereen standaard 60 uur draait in een week. De uitschieters van 80 en 90 uur zaten er ook wel bij, net voor de deadlines.

Inmiddels waren we wat jaren verder en eiste het harde werken ook privé zijn tol. Ruzies thuis over het feit dat ik weer een weekendje op het werk ging doorbrengen waren niet ongebruikelijk. Ook vrienden wisten inmiddels dat er weken zo niet maanden waren dat ze me niet veel zouden zien. Hobby’s schoten er ook helemaal bij in. Alsof dit nog niet genoeg was, begon ook mijn gezondheid te kwakkelen. Om de haverklap was ik ziek. En zo als het voor een goede werknemer behoort, vooral in het weekend. Ik probeerde al het één en ander om mijn stress te minderen maar zonder veel resultaat.

Het grote keerpunt voor mij kwam in 2006. Mijn vader werd letterlijk doodziek en kwam op de IC. Maar ook ik was weer eens ziek en mocht hem daarom niet zien om afscheid te nemen. Verschrikkelijk… Uiteindelijk was het tei toen gekeerd. Dit was het moment dat ik zei: STOP. Ik wist dat me anders de stress zou nekken.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar methodes om de stress aan te pakken. Maar dan écht, geen lapmiddelen maar grondig. Omdat ik als ingenieur nogal van de ratio ben, moesten het methodes zijn waarvan het resultaat aan te tonen was. Ik heb van mijn zoektocht ontzettend veel baat gehad en overdrijf niet als ik zeg dat ik inmiddels heel anders in het leven sta, niet alleen op het niveau van stress.

Sommige stress tools gebruik ik nu nog bijna dagelijks, zelfs in meetings zonder dat anderen het doorhebben. Door die grondige aanpak ben ik gelukkig nooit in de burnout terecht gekomen die lang als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hing. De stress die ik me zelf heb opgelegd, is er nagenoeg niet meer. De stress van buiten ervaar ik veel minder, en als ik hem wel voel opkomen, ga ik er heel anders mee om.

Ik spring iedere ochtend vrolijk en opgewekt uit mijn bed, ook ga ik een drukke en intense werkdag tegemoet. En als ik de laptop ’s avonds dicht doe, kan ik het werk het werk laten zijn. Door anders met stress om te gaan, kon ik doorgroeien naar een managementfunctie in de vastgoedontwikkeling.

Inmiddels heb ik sinds een aantal jaren een coachingspraktijk waarbij ik mijn klanten ondersteun om ook hun stress aan te pakken.

 

 

Je kunt er bijna niet om stress heen – maar jij zit in de driver’s seat als het erom gaat hoe stress jou beïnvloedt. Of het nou de kortstondige positieve stress is die je beter laat excelleren of de langdurige en/of negatieve stress waarvan je klachten krijgt, dit is zeker:

Stress zet vooral ook onze hersenen onder stress. Hierdoor beschikken we per definitie niet over de volle capaciteit, niet alleen op het niveau van denkvermogen. Zonde of niet?

 

Soms lijken we te denken dat stress ons overkomt. Dat we er niets aan kunnen doen. Als we goed kijken, hebben we vaak de “keuze” om ons wel of niet door iets te laten stressen. Daarnaast wordt een gedeelte van de ervaren stress door ons zelf veroorzaakt, door gedachten en overtuigingen die we hebben.

We zijn geen slachtoffers maar hebben de regie over ons eigen leven. Volop leven in plaats van laten leven, actie in plaats van reactie!

Wat je over mij moet weten…

 

Ik coach merendeels op basis van het onderbewuste en de informatie die het ons geeft. Het onderbewuste zijn de 95% van de ijsberg onder water, die zo veel meer te zeggen hebben dan de 5% van ons bewustzijn. Deze manier van coaching zorgt ervoor dat de aanpak doeltreffend is en effectief tot het gewenste resultaat leidt. Als je met een probleem al je halve leven bent rondgelopen, wil je immers niet de andere helft ermee bezig zijn om hiervan af te komen.

Wat is typisch voor mij?

 

  • Ik ben ervan overtuigd dat mijn persoonlijkheid alleen maar sterker wordt door elke tegenslag die ik ervaar. Dit maakt het voor mij mogelijk om ook lastige tijden goed te doorstaan.
  • Als ik niet eraan toe kom om te bewegen, wordt ik chagrijnig. Dat is één van de weinige dingen waardoor ik slecht gehumeurd wordt, vandaar dat ik alles eraan doe om het niet zo ver te laten komen. Uitwaaien aan zee is hiervoor het ultieme middel. Bewegen en hoofd leeg laten lopen tegelijkertijd, heerlijk!
  • Ik doe aan Intermittent Fasting, vasten met tussenpozen, en barst daarom van de energie. Ik ben een enthousiaste aanhanger van deze manier van mind & body hacking en zit hierdoor beter in mijn vel en presteer bovendien beter.
  • Was ik vroeger soms een feestbeest, is mijn slaap me nu heilig. Soms lig ik al om half tien op bed om nog heel even in één van mijn vele boeken te lezen, voordat mijn luikjes van zelf dicht vallen.
  • Ik ga bewust met een glimlach door het leven. Niet alleen omdat ik veel van lachen houd, maar ook omdat het leven naar mijn mening veel makkelijker te behappen is met een gezonde portie humor en positivisme.

 

 

Ook van het harde rennen en werken?

 

En denk je nu “Dit zou nog eens de coach kunnen zijn die ook mij zou kunnen helpen om iets aan mijn stress te doen!”, vraag dan onderstaand een gratis strategiegesprek aan.

Vraag dan een gratis strategiegesprek aan!